Igår testade jag kanelbulle receptet från boken Sweet - cakes, bakes and teatime treats från Thermomix.
Det blev super! Att kavla in fyllningen i degen gjorde att bullarna blev bageribullar :D
 
Väldigt enkelt, och väldigt gott.
 
Ingredienser
 
Deg
250 g standard mjölk
2 tsk torrjäst
80 g osaltat smör
420 g vetemjöl special, plus lite extra för utbakning.
50 g strösocker
2 tsk malen kardemumma
1 nypa havssalt
 
Fyllning:
 
100 g osaltat smör
60 g strösocker
3 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
 
Till penslning och garnering:
1 medelstort ägg
1 msk mjölk
1-1 1/2 msk pärlsocker
 
 
Gör såhär:
 
Deg.
1 Häll mjölk i mixerskålen och tillsätt jästen, värm i 2 min/37c/hastighet 1. Under tiden, smöra en stor bunke.
 
2. Tillsätt smör, socker, mjöl, kardemumma och salt. Mixa sedan i 15 sek/hastighet 4.
Knåda 4 min/funktionen knåda. FLytta över till den smorda bunken, forma till en "boll" täck med plastfolie och låt jäsa på en varm plats till dubbel storlek (cirka 1-2 timmar)
Under tiden rengör mixerskålen och gör fyllningen.
 
Fyllning
3. Lägg smör, socker, kanel och kardemumma i mixerskålen och mixa i 10 sek/hastighet 4. Använd spateln och dra ner fyllningen från kanterna och återupprepa proceduren igen. Lägg över i en skål och ställ åt sidan.
 
Utbakning:
 
när degen jäst till dubbelstorlek, tippa ut den på mjölat bakbord och kvala ut den till en rektangel 50x26 cm och fördela fyllningen ovanpå.
Vik in en tredjedel av degen för att täcka mittersta tredjedelen och vik därefter över den sista tredjedelen. Vrid degen 90 grader så att vikningen är till vänster och kvala ut igen till samma storlek.
 
Dela i två stora rektanglar (cirka 25x26cm) Jämna till kanterna genom att skära bort ca 1 cm i varje ände. Dela varje del på mitten på längden så att du får 4 rektanglar (25x12cm) . Skär varje rektangel i fyra remsor.
Vrid varje remsa och form till en knut. Vik in båda ändarna på undersidan. Låt jäsa 45 min,
Mot slutet av jäsningen, vörm upp ugnen till 220c
 
Pensling & garnering:
 
Vispa äggen och mjölk i en liten skål. Pensla bullarna med äggmjölken och strö pärlsocker över.
Grädda 8-10 min, tills de är genomgräddade & gyllenbrua. Lyft över på galler och låt svalna..
 
Sen.. NJUT!